Ηλεκτρόπληκτη δασκάλα στο 5ο Δημοτικό – Ερωτηματικά για τις σχολικές υποδομές

Στη διάθεση της συντακτικής ομάδας της Κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» τέθηκε αντίγραφο επιστολής (με ημερομηνία 12.2.2018) της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Π. Φαλήρου, η οποία απευθύνεται προς τα Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Εκπροσώπους των Συλλόγων στη Ένωση.

Το περιεχόμενο της επιστολής περιγράφει συμβάν που έλαβε χώρα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο όπου, από χαλασμένο διακόπτη σχολικής αίθουσας, το ρεύμα χτύπησε δασκάλα, η οποία «τινάχτηκε στην έδρα και χτύπησε στη μέση και το χέρι».

Σημειωτέον ότι το συμβάν χρονολογείται από τις 24/1 και ως εκ τούτου αντιβαίνει ευθέως τη δήλωση που έκανε ο Δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης (7 μέρες αργότερα) στις 31/1, σύμφωνα με την οποία «Οι σχολικές υποδομές της πόλης ξεχωρίζουν για το επίπεδό τους».

Κατόπιν τούτου, ο εκπρόσωπος της «Άλλης Πόλης», Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φρέρης, με ηλεκτρονική επιστολή του προς την Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων, αιτήθηκε συνάντηση για ενημέρωση γύρω από τα προβλήματα που εκείνη διαπιστώνει στις σχολικές υποδομές της πόλης και χρήζουν άμεσης ή βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης.

Παράλληλα ο κ. Φρέρης έχει ήδη ζητήσει και επιτόπια ενημέρωση από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, με στόχο τη διαμόρφωση αντικειμενικής αντίληψης για την κατάσταση όλων των υποδομών.


Η επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Π. Φαλήρου έχει ως εξής:  

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΑΛΑΙΟΥ  ΦΑΛΗΡΟΥ
Λ. Αμφιθέας 29   τηλ./fax  2109431966
www.goneis-palfaliro.gr      
e-mail: goneis.palfaliro@gmail.com

 Αριθ. Πρωτ.: 210                                                              
Παλ. Φάληρο 12-2-2018

                 
Προς: 

• Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων Δευτεροβάθμιας
• Εκπροσώπους Συλλόγων στη Ένωση


ΘΕΜΑ:  Ηλεκτρολογικό  πρόβλημα  στο 5ο Δημοτικό

Πρόσφατα στο 5ο Δημοτικό σχολείο συνέβη ένα γεγονός που θεωρούμε ότι δικαιώνει πλήρως – για μια ακόμη φορά – τις θέσεις, τη δράση, τις διαμαρτυρίες και τις προτάσεις  της Ένωσης Γονέων  σε ότι  αφορά τη σωστή συντήρηση των σχολικών μονάδων. Υποθέτουμε δε, ότι δεν είναι σε γνώση του Δημάρχου, ο οποίος μόλις σήμερα αναφέρεται στα «καλοδιατηρημένα» σχολεία του Δήμου.

Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το  συμβάν που έλαβε χώρα  στο συγκεκριμένο σχολείο στις 24/1 και είχε ως αποτέλεσμα από χαλασμένο διακόπτη μέσα στην αίθουσα, να χτυπήσει το ρεύμα τη δασκάλα της Ε1 τάξης η οποία τινάχτηκε στην έδρα και χτύπησε στη μέση και το χέρι.

Τραγικά «συνοδευτικά» στοιχεία:

1)            Από καθαρή τύχη δεν άναψε το διακόπτη μαθητής, δεν τολμούμε να φανταστούμε τι θα είχε συμβεί αν στη θέση της δασκάλας ήταν ένα μικρό παιδί.
2)            Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας είχε ενημερωθεί από τη Διεύθυνση του σχολείου από τις 14/12/2017 για το πρόβλημα, αλλά για λόγους που δεν γνωρίζουμε δεν είχε παρέμβει.

Και τώρα;  Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα;

Θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι πριν δύο χρόνια όταν είχαμε αντίστοιχο συμβάν στο 1ο Δημοτικό (με σοβάδες που παρά λίγο να πέσουν στα κεφάλια των παιδιών), είχαμε ζητήσει με ανακοίνωσή μας αλλά και ομιλία-παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, «να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να ασχοληθούν πιο σοβαρά».

Τους θέσαμε προ των ευθυνών τους: «με την ασφάλεια, για να μην πούμε με τη ζωή των παιδιών δεν παίζουμε. Κι αν σήμερα δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το αύριο».
Λυπούμαστε, αλλά φαίνεται ότι «δικαιωνόμαστε».

Πόσο δύσκολο είναι να γίνεται ένας έλεγχος στα σχολεία πριν την έναρξη της χρονιάς ώστε τέτοιας  μικρής κλίμακας εκκρεμότητες, μικροεπισκευές κλπ να αποκαθίστανται πριν δημιουργήσουν πρόβλημα;

Γιατί θα πρέπει κάθε φορά να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αντί να προλαβαίνουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις;

Άραγε  θα υπήρχε ποτέ σε άλλο δημοτικό κτίριο, πχ. Δημαρχείο, προβληματική πρίζα ή διακόπτης χωρίς να υπάρξει άμεση παρέμβαση; Δεν πρέπει να υπάρχει και για τα σχολεία;

Ευθύνη του Δήμου είναι κι αυτά και μάλιστα πολύ βασική.

Θα επανέλθουμε  πολύ σύντομα, οι θέσεις μας είναι γνωστές, εξακολουθούμε να θεωρούμε πολύ σοβαρά τέτοια θέματα όταν συμβαίνουν μέσα στα σχολεία.

Ευχόμαστε όμως ειλικρινά – αν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικά σε όλο το πεδίο των επισκευών και συντήρησης των σχολείων – να μην υπάρξει επόμενη φορά  διότι – ποτέ δεν ξέρεις – μπορεί αποδειχτεί … φαρμακερή.

Για  το  Δ. Σ.
 
 Ο  Πρόεδρος                                                                       Η  Γενική Γραμματέας



Μητσογιάννης Νίκος                                                          Σουριαδάκη Αγνή

0 σχόλια: